Hafta sonu akaryakıta getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı, Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki semt pazarı esnafı ve vatandaşlar arasında fiyat artışlarına neden oldu.
Pazar esnafı ve alışveriş yapanlar, akaryakıt zammının olumsuz etkilerinden şikayetçi oldu.
Pazar esnafından Fetullah Üçtepe, "Adana'ya bin lira yakan bir araba şu anda 1200-1300 liraya çıktı. Bu da doğal olarak müşterilere yansıyacak. Tarım ürünleri fiyatları tarlamızdan gelmiyor. Çiftçiye giderseniz çiftçi ağlıyor, pazara gelirseniz müşteri ağlıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
Akaryakıt zamlarının ardından Kadirli semt pazarında hem vatandaşlar hem de esnaf olumsuz etkilenmeye devam ediyor.
Emekli vatandaş Fahrettin Alişan, "Asgari ücretten alıyordum ve şimdi onlar benden daha fazla alıyorlar. Bu adaletsizlik artık sürdürülemez hale geldi. Aldığım bir salatalık için başka bir şey alamıyorum. Soğan ve patates gibi temel gıda maddelerini almak için bile gücüm yetmiyor" şeklinde açıklama yaptı.
Pazar esnafı ve alışveriş yapanlar, fiyat artışlarının semt pazarında zorluklara neden olduğunu belirtiyor. Ürün maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle fiyatları artıramayan esnaf, satışlarının düştüğünü ve zarar ettiğini ifade etti. Vatandaşlar da alım güçlerinin azaldığını ve temel gıda ürünlerini satın almakta zorlandıklarını dile getirdi.
Kadirli semt pazarı, akaryakıt zammının sebep olduğu maliyet artışlarıyla mücadele ederken, hem esnaf hem de vatandaşlar fiyatların kontrol altına alınmasını ve yaşanan zorlukların giderilmesini talep ediyor.
Pazarcılık yapan Fetullah Üçtepe, "25 liraya geçen hafta mazot aldım, gece vardım 33,20 liradan aldım. Masraflar git gide yükseliyor. Adana’ya bin lira yakan araba şimdi 1200-1300 liraya çıktı. Bu da ister istemez müşteriye yansıyacak. Masrafları üstüne koyacağız. Müşteri geliyor ağıt ağlıyor, bedavaya istiyor ama yapacak bir şey yok. Tarlamızdan gelmiyor. Çiftçiye varsan çiftçi ağlıyor, pazara gelsen müşteri ağlıyor, ne yapacağız bilmiyoruz" dedi.
Başka bir pazarcı Ümit Gönülalan ise, "Yakıt olarak zaten maliyetler aldı başını gitti. Fiyatlar yüksek işin içinden çıkamıyoruz. Yansıtma şansımız yok, yansıtamıyoruz çünkü insanların gücü yok alamıyor insanlar. Tezgâhımız boş, normalde biz çeşitçiyiz, tezgâhımız boş getiremiyoruz, korkuyoruz zarar ediyoruz. Geçen hafta 18 liraya aldık, 10 liraya burada çilek sattım. Zararımız 15 bin lira. Burada döktük çileği, satamadık müşteriden dolayı müşteri yok. Alım gücü yok. Bir ton çileği döktüm, satamadık hepsini döktük çilek eridi sıcaktan, hava şartlarından dolayı. Müşteri yok" diye konuştu.
Bir başka pazarcı, "Her şey pahalı, alış, satış yok. Kimsede gelmiyor pazara" dedi.
Emekli vatandaş Fahrettin Alişan, "Asgari ücretten ben 600 lira fazla alıyordum şimdi onlar benden çok fazla alıyorlar. Bu adaletsizlik zaten gitti yani. Aldığım bir salatalık başka bir şey alamadım. Soğanı soruyorum güç yetmiyor, patatesi soruyorum güç yetmiyor. Mazot artığında her şey yani iğneden ipliğe her şey aldı başını gitti" dedi.
Pazar alışverişine gelen Sadet Kalaycı, "Pazara 300 lira 500 lirayla geliyoruz 3 poşet gidiyoruz. Sarımsak geçen gün 20 liraydı kapıya geldiğinde şimdi 50 lira diyor işte. Ne yapacağım mecbur yiyeceğim işte her şeyi istiyorum 20 liralık alacağım" dedi.
Eşinden kalan maaş ile geçinen Eşe Duvan, "Geçen pazar 15 liraya aldığımız 20 lira olmuş. Pahalı... Yazık günah değil mi millete? Devletin verdiği maaş…" diye konuştu.
Bir başka vatandaş ise, "Çok pahalı ya çok pahalı alınacak gibi değil. Her şey aldı başını gitti" ifadelerini kullandı. Haber merkezi