Osmaniye’nin Bahçe ilçesindeki çiftçilerin en büyük sorunlarının başında gelen analiz işlemlerinin OKÜ Araştırma Laboratuvarında yapılacağı belirtildi.
Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin, yaptığı açıklamada, çiftçilere bu önemli hizmeti sunan OKÜ Rektörü Prof Dr. Turgay Uzun’a ve akademisyenlere teşekkür etti.
Toprak ve yaprak analizlerinin önemli hakkında bilgi veren Şahin, şunları kaydetti:
“Analiz, topraklarda ve bitkilerde bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit etmek suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrelerin cinsini ve miktarını ortaya koymaktır. Değişik tarla ve bahçelere ait topraklarda farklı miktarlarda besin maddeleri bulunur. Toprak ve yaprak analizleri sayesinde topraklarda ve bitkide eksik olan ve dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen besin maddelerinin hangileri olduğu anlaşılır. Böylece de çiftçiye, gübre için harcadığı paradan en çok yarar sağlanmasına yardım edilmiş olur.”
Şahin, toprak ve yaprak analizi yaptırmadan gübreleme yapmanın sakıncaları hakkında da bilgi verdi.
Şahin, “Gereğinden fazla gübre kullanılabilir, bunun sonucu daha çok masraf yapıldığı için çiftçi, aşırı gübre kullanıldığı için bitki ve toprak zarar görür. Bitkinin isteğinden daha az gübre kullanılabilir, bu takdirde kullandığı gübreden gerekli yararı sağlayamaz ve birim alandan daha az ürün alır. Yanlış gübre çeşidini kullanır, kullandığı gübreden istediği yararı sağlayamaz. Gübreyi yanlış zamanda kullanır, bitkilerde yeterli gelişmeyi sağlayamaz” ifadelerini kullandı. Bahçe Ziraat Odası