Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katıldı.
Kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Özer, programın ardından yaptığı açıklamada, eğitimin normalleşmesiyle ilgili yapılanları kapsamlı değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.
Depremzede vatandaşlara gıda ve barınmayla ilgili her türlü desteğin verildiğini aktaran Özer, "İlk günlerde yaklaşık 465 bin vatandaşımız, bizim okullarımızda, yurtlarımızda, öğretmenevlerimizde, bu bölgede barındılar. Sonra da 20 Şubat'ta eğitim öğretimi 71 ilde normalleştirdikten sonra artık bölgeyi de hızlı şekilde eğitim alanında normalleştirmek için 3 kademeli bir sistematik üzerinden ilerledik." diye konuştu.
Özer, tekrar bastırılan yaklaşık 30 milyon kitabı ve yardımcı kaynağın öğrencilere ulaştırıldığını belirterek LGS ve YKS'ye girecek yaklaşık 130 bin öğrenci için 3 bin 205 noktadaki destekleme ve yetiştirme kurslarının açıldığını anlattı.
Çadır ve konteyner eğitim birimlerinin yaygınlaştırılması konusunda İçişleri Bakanlığı ve AFAD'dan büyük destek gördüklerini aktaran Özer, şöyle devam etti:
"Milli Savunma Bakanlığımızla birlikte Mehmetçik Okullarını yürürlüğe soktuk. Bölgede, okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, LGS ve YKS'ye hazırlık kurslarıyla ilgili çok önemli sayıda Mehmetçik Okulları açtık. Kıymetli Bakanım Hulusi Akar'a ve tüm komutanlarımıza vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Yakın zamanda inşallah Kırıkhan'da ve İskenderun'da 4 bin öğrenci ve öğretmenin barınabileceği LGS ve YKS kurslarına hazırlanmayla ilgili çok nitelikli, donanımlı eğitim kampüsleri devreye girecek”
Özer, yetişkinlere yönelik eğitim çalışmaları hakkında ise "Bu kapsamda çok kısa sürede 11 bin 286 kurs açtık ve bu kurslardan da yaklaşık 155 bin 405 vatandaşımız yararlandı. Amacımız çadırsa çadırda, konteynerse konteynerde hangi ortam varsa o ortamda vatandaşlarımızın özellikle depremin travmasını atlatmalarını ve ihtiyaç duydukları ürünleri de kendi elleriyle üretmelerine katkı verecek kurslara ağırlık vermek. İnşallah bunu çok yaygınlaştırarak desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Özer, çocukların, öğrendiklerini okuldan sonra tekrarlayabilme imkanı bulabilmeleri için tüm konteynerlere televizyon kurulumuna başladıklarına değinerek "Böylece TRT EBA'yı çocuklarımız izleyebilecekti. Bu kapsamda da şu ana kadar 16 bin 560 televizyon kurulumunu sağlamış bulunuyoruz." dedi.
Özer, bugün itibarıyla 25 bin 883 öğrencinin, diğer illerden bu illere geri dönmeye başladığını anlattı.
Deprem bölgesinde bugüne kadar 3 bin 205 noktada öğrencilere kurs eğitim desteği sağladıklarını anlatan Özer, bunun haricinde yaklaşık 2 bin 26 noktada da çadır veya konteynerde okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde eğitim verebilme imkanını sağladıklarını bildirdi. Haber Merkezi