Osmaniye Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Cuma Süleymanoğlu, sağlıklı bir kalp ile sağlıklı bir yaşam konusunda açıklamalarda bulundu.
Süleymanoğlu, yaptığı açıklamada, kalp sağlığının kalp ve kan damarlarının fonksiyonlarını sorunsuz, sistemli bir şekilde yerine getirilmesi olduğunu belirtti.
Beslenme ve kalp sağlığının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Süleymanoğlu, “Kalp yetersizliğinin göstergeleri arasında, nefes darlığı, yapma güçlüğü, kayıtsızlık, yorgunluk, özellikle egzersiz sırasında sıvı tansiyonu dediğimiz şişkinlik, özellikle bacaklarda ödem, kilo artışı gibi burgular hissedildiğinde doktora başvurulmalıdır. Kalp çarpıntısı, kalp üretiminin atışlarının daha hızlı bir şekilde artması olarak ifade edilebilir. Kalp eritrositinin rahatsız edici düzeyde artası, kalp çarpması olarak belirtilen ve genellikle sık sık hissedebilen bir durum”
Süleymanoğlu, kalp çarpıntısının aslında bir hastalık olmadığını asıl hastalığın kalp çarpıntısının sebebi olduğunu söyledi.
Herkesin kalp hastası olabileceğine dikkat çeken Süleymenoğlu, “Kalp rahatsızlıklarında hekimin teşhis için, EKG çekimi, gerek görülmesi EKG holter ve tahliller yapılabilir. Efor testi uygulanarak kalbin damarlarında bir sıvının olup olmadığı ihtiyaç durumunda yapılabilir. Herkes kalp hastası olabilir, ancak erkeklerde kırılmanın elli yaş sonrasında özellikle ailede kalp hastalıkları uykularında, kalp ve damar hastalıklarında bulunan risklerde bulunur. Bunlar değiştirilemez ve önlenemez, risk faktörü ile birlikte kilo fazlalığı, sistemin temizlenmesi sigara, şeker hastalığı, hareketsizlik, sunulanlar gibi basit yaşam tarzıyla değiştirilebilen kontrol altında tutulabilen risk seçenekleri, kalp ve damar hastalığı riskimizi azaltarak, sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürdürebilir. Kalbimize iyi bakmak sadece yaşam süremizi uzatmakla kalmayacak. Kalp ve damarlanmadan korunmak için ilk önce sağlıklı olmamız gerekir. Fazla kilolarınızdan kurtulunmalıdır. Egzersiz yapılmalı, stresten uzak durmak için özen göstermelidir. Sigarayı bırakın. Kan şekerinizi kontrol altına alın. Tansiyonunuzu kontrole alın” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi