Cumhuriyet Halk Partisi Osmaniye İl Teşkilatı, kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak bilinen Basın Yasasıyla ilgili 81 ilde eş zamanlı olarak açıklama yaptı.
İl Başkanı Şükret Çaylı tarafından okunan açıklamada, “Muğlak ve ucu açık ifadelerle, Saray yargısına ve iktidar partisinin bürokratlarına hangi bilginin halkı aldatmaya, korku ve endişe yaymaya yönelik olduğunu belirleme yetkisi verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ve kamuoyunda Dezenformasyon yasası olarak bilinen basın yasası ve bazı yasalarda kanun değişikliği maddeleriyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatları 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. CHP Osmaniye Teşkilatı parti binası önünde okunan açıklamayla yasaya tepki göstererek, bunun demokratik muhalefeti ve halkı susturmaya yönelik bir girişim olduğu vurgulandı.
İl Başkanı Şükret Çaylı tarafından okunan bildiride, "Hangi haber halkta korku ve endişe yaratır, hangi paylaşım kamu düzenini tehdit eder" sorusunun yanıtı yasa metninde yoktur. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilen bu muğlak suç tanımının kapsamı, Saray talimatıyla hareket eden yargı mensuplarının ve iktidar partisi bürokratlarının inisiyatifine bırakılmıştır” denilerek şu ifadelere yer verildi; Bugün herkesin açıkça bildiği gibi, ülkemizde yıllardır kendi siyasal çıkarları uğruna dezenformasyon yapan, halkı yanıltıcı bilgileri yayan iktidarın bizzat kendisi ve kontrol altında tuttuğu, Saray'dan yönetilen havuz medyasıdır. Üstelik bu yasa, halkın temel hak ve özgürlüklerine yönelik bu ağır saldırıyla da sınırlı değildir. Kendi yandaşlarına bol bol ilan verirken, muhalif yayın organlarını ise yok sayan ve adeta Basın İnfaz Kurumu'na çevrilen Basın İlan Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine ceza verme yetkisiyle donatılmaktadır” dedi.
Başkan Çaylı, yasanın yürürlüğe girmesinin zaten kısıtlı imkanlara sahip yerel basına darbe vuracağını sözlerine ekleyerek; “Basın İlan Kurumu, tıpkı televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi, yazılı ve dijital medyanın celladı haline gelmektedir. Yasa, sosyal medya platformlarına ilişkin düzenlemeyle, halkın temel haberleşme ve haber alma kaynaklarını kullanılamaz hale getirmeye kadar gidebilecek geniş sınırlama yetkileri içermektedir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, sınırlı kaynaklarıyla gazeteciliği dinamik bir şekilde yaşatma mücadelesi veren yerel yayın organları büyük bir darbe alacaktır. Bir kez daha söylüyoruz: Bu yasa baştan aşağı sansür ve otosansür yasasıdır Cumhuriyet Halk Partisi olarak, otoriter Saray rejiminin baskı politikalarına, korku iklimini ülkede hakim kılmaya yönelik çırpınışlarına asla boyun eğmeyeceğiz!” ifadeleri kullanıldı.
CHP Osmaniye İl Başkanlığı
CHP, basın yasasına tepki gösterdi
Cumhuriyet Halk Partisi Osmaniye İl Teşkilatı, kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak bilinen Basın Yasasıyla ilgili 81 ilde eş zamanlı olarak açıklama yaptı.

14 Ekim 2022, Cuma - 13:51