Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 28. Dönem Osmaniye Milletvekili Adayı Avukat Rıza Tekerek, partisinin 6-9 Eylül tarihlerinde Tüzük Kurultayı öncesine açıklamalarda bulundu.
Tekerek, açıklamasında tüzük ve programla alakalı teorik yaklaşımı konusunda ilgiler verdi.
CHP’nin “Değişim”i de ifade eden ve içine alan amacın kişilerden çok anlayış olduğuna inandığını ifade eden Tekerek, şunları kaydetti:
“İdeolojik temelde altı oku, ortanın solu, demokratik sol, sosyal demokrasi ve değişimi de içine alan teorik-ideolojik yaklaşıma biz “İLERİCİLİK” diyoruz. İdeolojiler kalmadı” söylemi Cumhuriyet Halk Partisi söylemi ve anlayışı olamaz. İlericilik; Cumhuriyet Halk Partisinin dünü, geçmişi ve temeli olduğu kadar; yarını, geleceği ve topluma sunacağı açılım ve vizyonudur. Vizyon, sistem, plan ve program ile ihtiyaçlara bu anlayış cevap vermektedir. Parti’de etnik ve inanç siyaseti ile kişiye bağlı siyasete dün olduğu gibi bugün ve yarın da izin verilmemeli varsa arındırılmalı, kurumsal yapı kurallarla güçlendirilmeli, tüzük değişikliği adaylarla sınırlandırılmayıp örgütleri de içine alan bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı, tavana tanınan kontenjan hakkı tabana da tanınmalı ve şartları yerine getiren üyeler örgütlerde seçimlerden bağımsız yer alabilmelidir. Mustafa Kemal Atatürk rehberliğinde ilerici birleşme teorisinin CHP örgütlenmesi; demokratik, kolektifi amaçlayan, adil, eşitlikçi, sürdürülebilir, halkçı, emekçi, objektif ve başarıya odaklı olmalıdır.”Emek en yüce değerdir” anlayışı çalışmamızın temelidir. Ortanın Solu-Demokratik Sol-Sosyal Demokrasi’nin temeli de Laiklik’tir. Devletin değişmez kuralı ve niteliği haline gelmesinden bu güne hepsini içine alan ve hepsini ifade eden “İLERİCİLİK” hepsinin merkeze taşınmasını da ifade eder!
Emeksel eşitliği sağlayıp, enerjiyi doğru aktarıp, sağlıklı sonuçları objektif kriterlerle başarıya odaklı örgütleme! Halkçılık gereği bunu tabana da yansıtan, parti emekçisi üyelere örgütte yer alsın almasın çalışma ve ilerleme imkanı tanıyan, enerjilerinin doğru aktarıldığı, katkı ve başarılarının objektif kriterler uygulanarak ödüllendirildiği sistem! Aktif- Pasif üye ayrımını sadece aidata indirgenmeyerek kuralların nitelik-nicelik-başarı-kriter-sorumlukla belirlenmesi! Parti okulu, sertifika, parti politikaları ve tüzüğü konusunda branşlarında uzmanlarca eğitim, etkin, verimli parti üyesi, Aktif Üye Kriterleri ve bu kriterleri yerine getiren üyelerin örgütlerde kongrelerden bağımsız yer almasını sağlayacak kurallar.
Enerjisini doğru aktar, Emeksel eşitlik sağla, Objektif kriterleri uygula, Başarıya odaklı örgütlen: MUTLAK BAŞARI!”
Tekerek, belirttiği konuların tüzük açısından değerlendirilmesini ifade eden önerilerini şu şekilde sıraladı:
1-) Ön seçim’in “Amir Hüküm” yerine “ Emredici Hüküm” olması.
2-) Parti Meclisi Üye sayısının her ilden bir parti meclis üyesi olması şartıyla sayısının arttırılması.
3-) Kurultay Delegesi sayısının mevcut üst sınır korunarak her ilde temsil kuvveti düzeyinde başarıya odaklı olarak sayısının arttırılması azaltılması.
4-) Parti Okulu’nun müfredatının değiştirilmesi ve her üyeye ulaşır, eğitim ve sertifika verir şekilde sayısının arttırılması.
5-) Genel Merkeze tanınan “Kontenjan Hakkı”’nın sadece (Milletvekili-Belediye Başkanı-Meclis Üyeleri) adaylarla sınırlandırılmayıp örgütleri de içine alarak kapsamının genişletilmesi ve tabana da tanınması ( İl-İlçe-Kadın-Gençlik-Kurultay ) objektif kriterlerle’ kriterleri yerine getiren üyelerin kongrelerden bağımsız olarak örgütlerde yer alması.
6-) Tarihsel olarak sınırlandırma getirilmesi, partiye yeni kaydolan üyeler açısından hak’lar bakımından bir fark olmaması ancak bekleme süresi, belli kriterleri yerine getirmesi, en az iki seçim geçirmesi (4yıl) ve bu seçim çalışmalarında parti görevlerinde bulunması şartıyla kongre ve aday belirlemelerde söz hakkının olması!
Tekerek, önerilerinin tamamının gerekçelerinin rapor ve sunumlarının ayrıntılı olarak iletildiğini, sadece başlıklar halinde ve kısa özetiyle kamuoyu ile partililer aktarıldığını sözlerin ekledi.
Haber Bülteni