Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, Düziçi ilçemizde 61 çiftçimize 19 ton yerli sertifikalı arpa tohumu dağıtıldı.

Programa Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Düziçi Kaymakamı Turgay İlhan, Düziçi Belediye Başkanı Alper Öner, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç, İlçe Kurum Müdürleri, Belde Belediye Başkanları, Muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçilerimiz katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Düziçi Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fevzi Soner Çerçi, programa katılan herkese teşekkür etti.
Bitkisel Üretim Şube Müdürü Mehmet Poyrazoğlu ise yaptığı konuşmada, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı ve İl Müdürlüğümüzün proje olarak sunduğu Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında boş bırakılan, atıl durumda bulunan, nadasa bırakılan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandırılması, iklim değişikliği dikkate alınarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi, işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin artırılması, hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesislerinin kurulması ayrıca doğal ekolojilerde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi ve teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimin artırılması hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında, üretici seçiminde öncelikle Bakanlığımızca uygulanan tarımsal desteklerden yararlanamayan, kayıt yaptıramayan üreticilerimiz, düşük gelirli, küçük ölçekli, girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapamayan üreticilerimiz, kendine ait ya da kiraladığı atıl, boş arazi üzerinde üretimde bulunmak isteyen üreticilerimiz, arazisini nadasa bırakmak zorunda kalan üreticilerimiz, kadın ve genç çiftçilerimiz, organik tarım ve iyi tarım yapmak isteyen üreticilerimiz, boş bırakılan, atıl durumda bulunan ve nadasa bırakılan arazilerin öncelikli olarak desteklenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda ilimizde 2022 yılı için İl Müdürlüğümüzce 3 proje hazırlanmış olup; %75’i Bakanlığımız %25’i çiftçi katkılı olmak kaydıyla toplam 4 Milyon Lira sermaye ile 10.000 dekar boş atıl arazilerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. İlimizde 1000 çiftçimize Merkez ve İlçeler olmak kaydıyla 267 çiftçimize 67 ton arpa tohum, 533 çiftçimize 134 ton buğday tohumu, 200 çiftçimize 58 Bin adet zeytin fidanı temin edilerek toplam 1000 çiftçimizin arazilerini değerlendirmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda Düziçi İlçemizde 61 çiftçimize 19 Ton arpa tohumu, 51 çiftçimize 12 Bin adet zeytin fidanı, 169 çiftçimize 36 Ton buğday tohumu olmak üzere toplam 273 çiftçimize dağıtım yapılacaktır. Bugünkü programda 61 çiftçimize 19 ton yerli sertifikalı arpa tohumu dağıtımı yapılacaktır.” diye konuştu.
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile arpa tohumu alan Çiftçimiz Selahattin Gökçe ise yaptığı konuşmada, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu tohumun bize ulaştırılmasında yardımcı olan Tarım ve Orman Bakanımız, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlerimize çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Programın devamında konuşan Düziçi Belediye Başkanı Alper Öner ise Düziçi Belediyesinin çalışmalarından söz ederek, “Sulama Birliği olarak 60 kişilik ekibimizle bizden önceki dönemde 23 Bin Dönüm arazi sulanırken; biz, arkadaşlarımız, İlçe Tarım Müdürümüz ve ekibiyle birlikte yaklaşık 60 Bin dönüm arazi sulamaya başladık. Bu bizim için bir rekor. Ama sulanabilecek 106 Bin dönüm arazimiz var. Özellikle 12 ay arazilerimizi sulayabilirsek hem seracılığı, hem meyve ve sebzeciliği geliştirmiş olacağız.” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç ise yaptığı konuşmada, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanlar, tarıma uygun olmayan marjinal alanların üretime kazandırılması amaçlanmaktaydı. Bu amaçla da İlimizden Bakanlığımıza projelerimizi sunduk ve 3 Projemiz kabul gördü. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz.” diye konuştu. İl Müdürü İlmeç, sözlerinin devamında, “Şartlar ne olursa olsun bizim bir karış tarım alanını boş bırakmamamız gerekiyor. Bu amaçla yapılan projeler kapsamında ilimiz genelinde yapılan üretimi artırmak için yaklaşık olarak 2600 dekarlık alanda arpa üretimini teşvik etmek için 67 ton arpa dağıtımımız olacak. 4500 dekar alanı üretime kazandırmak için yaklaşık 134 Tonluk buğday tohumu dağıtımımız olacak. 2000 dekar alanı üretime kazandırmak için 60.000 adet zeytin fidanını dağıtılacak. %75’i Bakanlığımız tarafından hibeli, %25’i çiftçimiz katkılı olacak ve İlimiz genelinde yaklaşık 9000 dekar alanı üretime kazandırmış olacağız.” dedi.
Programda konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, ”Bu çalışmalar çiftçilerimize Devletimizin desteğinin devam ettiğini göstermektedir. Milli ve yerli tarımın, yerli ürünlerin, tohumların geliştirilmesi hususunda Bakanlığımız çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Her geçen gün tarımımızın daha ileri gideceği, çiftçilerimizin daha güçleneceği bu çalışmaların yapılmasında büyük gayretleri olan ve çiftçilerimize bu hizmetlerin sunulmasını sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım Bakanımıza, Tarım Teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum. Biz Osmaniye’mizi en ileriye taşıyacak çalışmaları yapma gayreti içindeyiz. Devletimiz, kurumlarıyla sizlerin hizmetinde. Bu çalışmalardan, Dumanlı yolunun yapılmasının çok önemli olduğunu biliyorum, hamdolsun o yolu bu sene sizlerin hizmetine sunduk. Karma Organize Sanayi artık çalışmaya başladı. İşsizliğin azaltılması ve Düziçi ilçemizin ekonomisinin güçlenmesi anlamında çok katkılar sağlayacağı muhakkak. Düziçi Organize Sanayimizin de Düziçili hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.
Sözlerinin devamında dün akşam merkezi Düziçi olan depremden söz eden Vali Yılmaz, “Dün 5.1 şiddetindeki depremle sarsıldık. Hamdolsun can ve mal kaybı yok diyebiliriz, evlerde ufak çapta çatlaklar var. Bunun da sayısı alınan ihbara göre 9. Arkadaşlarımız alanda, ben de bugün Çerçioğlu Köyümüzde evinde çatlaklar oluşan aileyi ziyaret edip, geçmiş olsun dileklerimi ileteceğim. Bir kez daha bütün Osmaniyeli hemşehrilerime geçmiş olsun diyorum. Allah bizleri daha beterinden büyük felaketlerden doğal afetlerden korusun. Depreme her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kez daha bize hatırlattı. Evlerimizi depreme hazır hale getirmeliyiz. Eğer depreme dayanıklı değilse işte biz o zaman kaybederiz. Bu anlamda ben sizlere her türlü desteği vermeye hazırım. Devletimiz de bu anlamda birçok imkanları sunmaktadır. Lütfen bütün hemşehrilerimiz bu hassasiyeti göstermesini istiyorum. Maalesef Ülkemizin %95’inde deprem olma olasılığı olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Bizim bölgemizden de çok büyük bir fay hattı geçiyor. Dolayısıyla depreme hazırlıklı olmak zorundayız, yaşadığımız yerleri, işyerlerimizi, binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek zorundayız.”dedi.
Konuşmaların ardından Düziçi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde açılan Çilek Yetiştiriciliği Kursu, Ceviz Yetiştiriciliği Kursu, Sürü Yönetimi Elemanı Kursu, Arıcılık Kursu ve Hijyen Eğitimi Kursu kursiyerlerine sertifikaları Vali Dr. Erdinç Yılmaz ve protokol mensupları tarafından verildi. Daha sonra çiftçilerimize yerli sertifikalı arpa tohumu dağıtıldı.