Osmaniye Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Hakan Güner, kentte sıtma hastalığı ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Güner, yaptığı açıklamada, sıtmanın insanlara parazit taşıyan, sivrisineğe sokmasıyla bulaşan, zamanında tedavi edilmezse öldürücü olabilen, nöbetler halinde ateş ve titremeye neden olan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.
Sıtmanın, geçmişte yaygın görülen bir hastalık iken başarılı çalışmalar neticesinde yerli sıtma bulaşıcılığının sona erdiğini, sadece yurt dışı sıtma vakaları bildirildiğini ifade eden Güner, şunları kaydetti:
“Sıkma görülen ülkelere giden vatandaşlarımız buralardan paraziti alıp hastalığa yakalanmaktadır. Sıtma insanlara çoğunlukla parazit taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşır. Ortalama 7-30 gün içinde ortaya çıkar. Ancak bu süre bir yıla kadar uzayabilir. Sıtma hastalığının belirtileri, ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrısı, kas güçsüzlüğü ve kırgınlıktır Sıkma hastalığına karşı halihazırda onay verilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle sivrisinek sokmalarına karşı kişisel korunma sıkma hastalığının önlenmesinde ilk savunma hattıdır.”
Güner, güneş battıktan sonra, pantolon ve uzun kollu kıyafetler giyilmesi, sivrisinek kovucu, losyon, mat ve benzeri ürünler kullanılması gerektiğini hatırlattı.
Açık alanda uyunacaksa mutlaka cibinlik kullanılması uyarısından bulunan Gürer, “Sıkma görülen ülkelerden dönen kişilerin baş ağrısı, halsiz Yorgunluk, Abdominal hassasiyet, kas ve eklem ağrısı şikayetleri olması durumunda koruyucu ilaç kullanmış olsa dahi sağlık kuruluşlarına başvurması gerekmektedir. Sıkma olup olmadığı parmaktan alınacak bir damla kan ile tespit edilebilmektedir Sağlık Müdürlüğümüz, sıtma savaş birimleri, otuz üç personel, sekiz araç, sekiz soğuk sisleme cihazı ile sorumluluğumuz altında olan yüz altmış köyümüzde sivrisinek ve larva ile mücadele etmektedir. Larba ile mücadelemiz her yıl Mart ayında başlayıp kasım ayına Kasım ayına kadar devam etmekteyken uçkun dediğimiz ergen sivrisinek ve karasinek ile mücadelemiz mayıs ayında başlayıp kasım ayına kadar devam etmektedir” diye konuştu.
Güner, sıkma hastalığından şüphelenilen kişilerden alınan kan numunesinin Halk Sağlığı Laboratuvarında incelenerek sıtmaya yakalananların Osmaniye Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiğini sözlerine ekledi. İl Sağlık Müdürlüğü