Osmaniye Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Serap Talaz, görme bozukluklarının, bireysel ve ekonomik düzeyde toplumları etkileyebildiğini belirtti.
Talaz, dünya görme günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya sağlık örgütü tarafından 2000 yıldan itibaren, her yıl ekim ayının ikinci haftasında, dünyanın dikkatini körlüğün de dahil olduğu tüm görme bozuklularına odaklanmayı amaçlayan bir farkındalık günü olduğunu kaydetti.
Bu özel günün insanların göz sağlığının önemine dikkat çekmeyi teşvik ederken, görme engellilerin yaşadığı zorluklara karşı duyarlılık oluşturmayı hedeflediğini ifade eden Talaz, şunları kaydetti:
“Görme bozuklukları, bireysel ve ekonomik düzeydeki toplumları etkileyebilmektedir. Erken dönemde ciddi görme bozukluğu yaşayan küçük çocuklar gecikmiş motor dil, duygusal, sosyal ve fiziksel gerilim yaşayabilirler. Okuldaki çocuklar, daha düşük düzeydeki eğitim kapasitesine sahip olabilirler. Görme bozukluğu, yetişkinlerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyebilmektedir. Ciddi derecede görme bozukluğu olan yetişkinlerin iş gücünü katılımları daha düşüktür. Bu bireyler genellikle daha yüksek depresyon sıklığı ve kaygı durumuyla karşı karşıyadırlar. Yaşlı yetişkinler ise bozulma bozukluğuna bağlı olarak sosyal izolasyona yürüme güçlüğüne, daha yüksek kırılma ve düşme riskine ve bakım evlerine daha erken gidiş olasılığına sahip olabilirler. Görme bozukluklarının dünyadaki en sık sebepleri düzeltilmemiş kırılma kusurları, katarakt halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen yaşa bağlı göz tansiyonudur.”
Talaz, herhangi bir dönemde görmede değişiklik, azalma, çocukların görmeyle ilgili basit de olsa farklılıklarında mutlaka bir sağlık sistemine başvurulması gerektiğini hatırlattı.
Göz muayenesi olmanın, göz sağlığında önemli kayıpların önlenmesinde etkili olacağını anlatan Talaz, şöyle devam etti:
“Aile hekimlerinin gerekli gördüğü hastanelerde gözlenen uzman eğitimlerine muayene için sevk edilmektedir. Bugün dünyada en az 2,2 milyar insanda görme bozukluğu vardır ve bunların en az bir milyara önlenebilir veya karşılanmamış ihtiyaca bağlı bozuklularıdır. Gözlerimizin dünyadaki teşhis değişimini öğrenmemizde sevdiklerimizi görmemizi, hayatın güzelliklerini deneyimlememiz için bize sunulan değerli bir hazinedir. Ancak bazen bu değerin öğrenilmesi için bir hatırlatmaya ihtiyaç duyarlıyız. Göz sağlığının korunması, göz hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisinin kalıcı olarak iyileşmesini sağlar”
Talaz, periyodik göz muayenesi yaptırmanın göz sağlığını koruduğunu ve yaşam kalitesini arttırdığını sözlerine ekledi.
Haber Merkezi