Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Diyetisyen Betül Yaşar, yaz aylarında beslenmenin önemli olduğunu, vücudun kaybettiği sıvı sebebiyle de beslenme rutini oluşturulması gerektiğini belirtti.
Yaşar, yaptığı açıklamada, Osmaniye’nin yaz mevsiminin sıcak geçtiğini anımsatarak bu sebeple de beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Yaz mevsimini sağlıklı geçirebilmek, terleyerek vücuttan atılan sıvıyı yerine koyabilecek bir beslenme rutini oluşturmak gerektiğini ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:
“Sıcaklık, sıvı kaybına yol açtığından, tansiyonun düşmesi, baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetlerin yanı sıra kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi hastalıklarda da artışlar gözlemlenmektedir. Beslenmede yapacağımız ek değişiklikler, ağır ve yağlı yiyecekler yerine daha hafif besinlerin yanı sıra pişirme yöntemi olarak haşlama ve ızgara tercih edilmeli ve bol bol su içilmelidir. Sofralarda sebze ve meyveler daha fazla tercih edilmeli. Hamur işleri çok az tüketilmelidir. Sıcaklarla birlikte vücudumuzun suya olan ihtiyacı daha da artar. Vücudumuz çok fazla sıvı ve mineral kaybı yaşar. Vücudumuzdan bu kaybı önlemek için susamayı beklemeden günlük en az iki litre su tüketmeliyiz. Su tüketimi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.”
Yaşar, gıdalarla alınan tuzun, vücuttaki su kaybını daha çok arttıracağını anlattı.
Hazır ve paketlenmiş gıdalardaki tuz oranının fazla olduğundan hazır gıdaların tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, “Sıcak havalarda çokça tüketilen gazlı içeceklerle içerdiği yüksek sodyum sebebiyle tercih edilmemeli. Tercihlerimiz taze sıkılmış meyve suları düşük sodyumlu sodalar olmalıdır. Meyve ve sebzelerin düzenli tüketildiğinde vücudun direncini arttırmalarının yanı sıra içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde güneşin yaydığı zararlı ışınlara karşı vücudu koruma özelliği de bulunmaktadır. Sindirim sistemini zorlayan, baharatlı ve yağlı yiyecekler yerine daha çok az yağlı ızgara olarak pişirdiğimiz sebze, balık veya tavuk eti tercih edilmelidir. Kolesterolün vücuttan atılmasını sağlayan baklagilleri bol tüketmelisiniz. Kan şekeri dengesini ayarlamak için çok şekerli meyveler yerine az şekerli meyveleri tercih etmeliyiz. Tok tutan ve lifli olması sebebiyle sindirimi kolaylaştıran gıdaları tüketmeliyiz. Tel ile vücuttan atılan mineralleri yerine koymak için doğal suda tercih etmeliyiz.”
Yaşar, tatlı tercihlerinde şerbetli tatlılar yerine dondurmadan yana kullanarak, yazın sağlıklı bir şekilde geçmesinin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.