Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında, 3 çiftçiye 14 dekar ceviz bahçesi kuruldu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, yaptığı açıklamada, ceviz bahçesi kurulumu programının toplam bütçesinin 393 bin lira olduğunu belirtti.
Hibe programında yer alan sertifikalı fidan, damlama sulama sistemi kurulumu ve ihata tel çit yapımı maliyetinin yüzde 70’inin projeden karşılandığını ifade eden Kolabaş, bahçelerde “Maraş-18” ve “Chandler” çeşitleri kullanıldığını kaydetti.
Cevizin kentin coğrafi yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle stratejik tarımsal ürünlerden birisi olduğuna dikkat çeken Kolabaş, kuruyemiş sektöründe ve birçok işlenmiş üründe kullanılması açısından ekonomik değeri yüksek bir meyve olduğunu hatırlattı.
Genç çiftçilerin üretime katılmasının önemsendiğini vurgulayan Kolabaşi “Projede, öncelikle genç çiftçilerin üretime katılımının sağlanması, atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması ve proje alanında ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasının yanı sıra zor coğrafi koşullarda genelde küçük ve parçalı arazilerde üretim yapmaya çalışan üreticilerin gelirlerini artırarak yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktır. Bunun yanı sıra ilimiz ceviz yetiştiriciliğinde ilkbahar geç donlarından etkilenmeyen çeşitlerin yaygınlaştırılması, kültürel bakım işlerinin tekniğine uygun yapılması ve hastalık-zararlı kayıplarını en aza indirerek verim ve kaliteyi artırmak istenmektedir” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi