Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Kümbet köyünde yaşayan kadınlar, mandalardan elde ettikleri sütten yaptıkları yoğurdu satarak geçimlerini sağlıyor.
Köydeki kadınlar KOSGEB kredisiyle işlerini büyüterek süt ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünleri satarak ev ekonomilerine yardımcı oluyor.
Osmaniye'nin Kadirli İlçesinde Savrun çayı kenarında bulunan Kümbet köyünün 200 yıllık manda yetiştirme geleneği bulunuyor. Geleneği devam ettiren köyde hemen, hemen her evin birkaç mandası bulunuyor ve bu mandalardan elde ettikleri sütleri satarak kadınlar evlerine maddi katkı sağlıyor.
Kümbetli girişimci kadınlar sadece manda sütü satmakla aile bütçesine cüzi miktarda katkı sağladıklarını anlayınca Sevgi Ayas önderliğinde Kümbet Köyü Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni tamamlayıp özellikle kadınlar ve gençlere yönelik girişimcilere Sıfır Faizli ESKKK Kredisi kapsamında 500 bin liraya kadar kredi limitlerinden yararlanarak işlerini büyüttü. Şimdi ise Mandanın sütü başta olmak üzere yoğurt, peynir, kaymak, tereyağı gibi hayvansal ürünlerin satışını gerçekleştiriyor.
KOSGEB kredisinden yararlanan manda sahiplerinden Mediha Ayaz, köyde mandası olan kadınlar olarak birleşerek kooperatif kurduklarını ve kolektif çalışmaya başladıklarını belirterek; “Eskiden kadınlar üç beş mandasını kendileri otlatırdı şimdi bir çoban tutuk. Çoban köyün mandalarını gündüzleri köyün merasında otluyor, akşamları evlerine getiriliyor" dedi.
Köyün erkeklerinin tarla işleriyle kendilerinin de bağ, bahçe ve ev işlerinin yanında mandalarıyla ilgilendiğini ifade eden Ayaz; “Kadirli'nin bu bölgesinde Türkiye'nin yüzde 70 ini karşılayan meşhur Kadirli turpu ve yüzde 35 ini karşılayan yerfıstığı yetiştiriliyor. Çukurova'nın olmazsa olmazı pamuk ekimi bitti sayılır onun yerine son yıllarda mısır ve buğday ekiliyor. Marul, ıspanak gibi tarımsal ürünler ekiliyor" diye konuştu.
Haber Merkezi