Sağlık Sen Osmaniye Şube Başkanı Muhittin Çenet, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin atılan adımlara rağmen hız kesmediğini söyledi.
Çenet, sağlık çalışanlarının gündeminde ilk sırada şiddet olmaya devam ettiğinin altını çizdi.
Çenet, şiddet olaylarının diğer iş kollarına göre daha fazla olduğunu söyleyerek; “Ekim ayında yaşanan 2 olay, bu durumun kanıtıdır. İlk olay Karaman'da yaşandı. Bir saldırgan, hemşireyi çalıştığı aile sağlığı merkezinde tabancayla vurdu. Ağır yaralanan hemşire bir böbreğini maalesef kaybetti. Diğer olayın adresi ise Diyarbakır oldu. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yemek boykotu yapan sağlık çalışanlarına, firma yetkilileri silahlı saldırdı. Elbette sıklıkla rastlanan bu ve benzer olaylar sağlık çalışanlarının tamamını güvensiz hissettirmekte, korku ve panik içinde çalışmalarına neden olmaktadır. Sağlık çalışanlarının kanayan yarası olan şiddet, aslında tüm toplumun ortak sorunudur. Bundan dolayı, sağlıkta şiddetle mücadelede tüm toplum sorumlu olmalıdır. Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanında eğitimcilere, medya organlarına, yasama ve adli mercilere, ünlü ve rol model kişilere önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir” dedi.
Ekim ayı boyunca 19 şiddet olayında 36 sağlık çalışanının mağdur edildiğini söyleyen Çenet; “Daha da üzücü olan ise yasalara rağmen saldırganların çoğunun vicdanları rahatlatıcı cezalar almamasıdır. Mahkemeler, Ekim ayında bu tespiti yine teyit eder kararlara imza atmışlardır. Şanlıurfa’da görevi başındaki doktora saldıranlara 8 yıl 10’ar ay hapis istemiyle açılan davada, iyi hal indirimi uygulandı. Böylece, sanıklara basit yaralama suçlamasından 11 ay 7 gün hapis, hakaret suçlamasından ise 10 bin 600 lira adli para cezası verildi. Ayrıca, saldırganlar tehdit suçlamasındansa 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Afyonkarahisar'da riskli gebelik nedeniyle doktora gelen kadının, ‘Doktorları boşuna dövmüyorlar’ sözleri üzerine açılan soruşturmada, kadının bin lira bağış yapması üzerine uzlaşma sağlandı. Sağlıkta şiddet toplumsal bir sorun olarak hem sağlık sistemini hem de geleceğimizi tehdit eden bir unsur olmaya devam ediyor. Yarına güçlü bir sağlık sistemi ve huzurlu çalışanlar bırakmak istiyorsak toplamsal mücadeleyi bugünden başlatmamız gerekiyor” diyerek açıklamasını noktaladı.