Osmaniye Şehit Mehmet Karacatilki Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen "Liseler Arası Elektrikli Araç Yarışları"na katılıyor.
Lise öğrencileri, matematik öğretmeni ve takım danışmanı Ali İhsan Dariga koordinesinde 5 ayda üretimini tamamladıkları “Pars 2023” adını verdikleri elektrikli araçla, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK yerleşkesinde yapılan finallere katılmaya hak kazandı.
Dariga, öğrencilerinin ilk aşamaları geçerek finallere kaldığını belirterek araç hakkında bilgi verdi.
Okul yerleşkesinde kurulan atölyede aracın 5 ayda tamamlandığını ve 3 kilovatlık elektrikli motor kullanıldığını belirten Dariga, “Öğrencilerimizin atölye ortamına alışmasını sağlamak, birlikte çalışmalarına katkı sağlamak adına yarışmayı önemsiyoruz. Bu anlamda yaptığımız çalışmada, aracımız 72 volt bataryaya sahip. Batarya ömrü yaklaşık 10 yıl. Bu süreçte hiçbir sıkıntı çıkarmıyor. Yarışma standartları gereği 56 kilometre hıza ulaşıyor” dedi.
Dariga, yarışmada hedefin belirlenen parkuru en az enerjiyle tamamlamak olduğunu kaydetti.
Öğrencilerinin yarışmada başarılı olacağına inandığını ifade eden Dariga, “Bu tür araçların lise öğrencileri tarafından yapılması muhteşem bir şey. Tabi yerli ve milli aracımız TOGG da biz heyecanlandırdı ve daha da güç verdi. Umarım aracımızla başarılı bir sonuç elde ederiz” diye konuştu.
11.sınıf öğrencisi Abdullah Yılmaz, arkadaşlarıyla 5 ayda güzel bir araç yaptıklarını söyledi.
Takım arkadaşlarıyla uyum içerisinde çalıştıklarını aktaran Yılmaz, “Bir şey üretmek, bir şey ortaya çıkartmak çok güzel bir duygu. Takım arkadaşlarımıza çok uyumlu çalıştık. Hoş bir araç oldu. Biz yaptığımızdan memnunuz. Yarışmadaki hedefimiz derece yapmak. Ama öncelikli olarak tecrübe kazanmak, bu işleri öğrenmek, atölye ortamına alışmak ve arkadaşlarımızla çalışma duygusunu geliştirdik.
11.sınıf öğrencisi, aracın sürücüsü Abdullah Yusuf Uyduran da elektrikli aracı yapmış olmaktan dolayı mutlu ve heyecanlı olduğunu dile getirdi.
Yarışmadan başarıyla döneceklerine inandığını vurgulayan Uyduran, şunları kaydetti:
“Ortaya böyle bir araç çıkartmak, böyle bir şey inşa etmek güzel bir duygu. Çok kolay süreçlerden geçmedik, zorluydu. Zahmet verdik, emek verdik, ter akıttık. Yarışmada, teknik kontrolleri geçersek derece elde edeceğimize inanıyorum. İleride TOGG’un fabrikasında çalışmak isterim. Ben daha çok tasarımla dış grafikle ilgilendiğim için bir otomotiv sektöründe grafik tasarım bölümünde görev almak isterim. Umarım başarılı olurum. Bunun için çalışmaya devam edeceğim.”  Ümit KAHRAMAN