Osmaniye Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında yer fıstığı ürünlerinin kullanım yetkisine sahip firmaların denetimi yapıldı.
OTB Başkanı Sait Çenet, Osmaniye ile özdeşleşen yer fıstığı ibareli coğrafi işaretli ürününün, 18 eylül 2002 tarihinde Osmaniye Ticaret Borsası tarafından ülke genelinde koruma altına alındığını söyledi.
Denetimlere, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murtaza Özer, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Onur Tenekeci ve Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Akif Ersoy yer aldı.
Borsa Başkanı Sait Çenet, yaptığı açıklamada, “Osmaniye ile özdeşleşen Osmaniye Yer Fıstığı ibareli coğrafi işaretli ürünümüz 18.09.2002 tarihinde Osmaniye Ticaret Borsası tarafından ülkemizde koruma altına alınmıştır. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında Osmaniye Yer Fıstığı ürünlerinin kullanım yetkisine sahip firma denetimleri tescil sahibi Ticaret Borsası koordinatörlüğünde gerçekleştirildi” diye konuştu.
Başkan Sait Çenet, coğrafi işaretin temel olarak bir yöresel ürün adını ifade ettiğini belirterek, "Bu anlamda coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Türkiye coğrafyasına ait birçok ürün benzersiz özellikleri ile o bölgenin yerlisi ya da meraklıları tarafından biliniyor ve tercih ediliyor. Bu ürünler yeterli desteği görmezlerse unutulup değerini kaybediyor. Bu orjinal ürünlerin gerçek sahiplerini doğru bir şekilde tanıtmak ve tüketiciyle buluşturmak, ürünlerin bir markaya dönüşmesine katkı sağlayarak bölgesel kalkınmaya büyük bir destek sağlamak mümkün" dedi.
Coğrafi işaretlerin ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünleri, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerini de kapsadığını kaydeden Çenet, şunları kaydetti: "Bu açıdan ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan bağı simgeleyen bir güvenceyi de temsil ediyor. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korurken tüketiciyi de korumakta. Geleneksel bilgi ve kültürel değerler de korunuyor. Tüketicilerin coğrafi işaret amblemi olan ürünleri daha çok tercih etmesi ve bu ürünlerin satış değerini artırması da büyük bir avantaj sağlamaktadır."
Haber Merkezi