Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Türk Dünyası Araştırma Kulübü tarafından "Atatürk ve Bağımsızlık" temalı etkinlik düzenlendi.
OKÜ Rektörlük Büyük salonundaki etkinlik kapsamında düzenlenen sunum ile Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi ve Atatürk önderliğinde yürütülen modernleşme süreci hakkında bilgiler paylaşıldı.
Programa Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun, fakülte dekanları, enstitü müdürleri, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun yaptı.
Uzun, “Biz Cumhuriyetimizin kurucusunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü görmediğimiz halde, onun ilkelerini, onun anlayışını, onun dünyaya bakışını her geçen gün daha fazla içimizde hissediyoruz. Mustafa Kemal kimdi? Mustafa Kemal bir Osmanlı paşası aslında, bu da bize gösteriyor ki Osmanlı’dan cumhuriyete geçiş bir kırılma değil. Nasıl ki Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçiş ya da daha geriye gidersek Büyük Hun Devleti’nden cumhuriyete geçen sürede bir kırılma olmadığı, bir devamlılık olduğu gibi Osmanlı’dan cumhuriyete geçişte bir devamlılığı bize gösteriyor. Mustafa Kemal Atatürk hayatını cephelerde, Trablusgarp’ta Çanakkale’de, Suriye’de, Makedonya’da düşmanla savaşarak geçirmiş hem büyük bir asker hem de büyük bir devlet adamı ve Cumhuriyetimizin kurucusu. Hepimiz bugünkü konumumuzu cumhuriyete borçluyuz ve tabii ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarına borçluyuz. Bugün Cumhuriyet olmasaydı hiçbirimiz ne bu koltuklarda oturabilirdik ne yetki kullanabilirdik ne de başka bir tasarrufta bulunabilirdik. Bu nedenle hepimiz bunun bilincinde olmalıyız. Bu bilinçle, bizler, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak cumhuriyetimize, devletimize, milletimize bağlılık noktasında diğer bütün kurumlar gibi çok büyük bir hassasiyet duyduğumuzu söyleyebiliriz ve bu hassasiyetimiz hiçbir zaman kaybolmadan devam edecektir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle yâd ediyorum ve her zaman onun ışığı, onun anlayışı, onun bakışı bizim yolumuza aydınlatmaya devam edecek.” dedi.
Programın devamında, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, "Atatürk ve Bağımsızlık" adlı sunumu ile Atatürk’ün bağımsızlık üzerine sözlerine atıfta bulunarak bağımsızlığın önemine dikkat çekti.
Gökçe, “Cumhuriyetin varlığı ve bağımsız olmamız sebebiyle bağımsız politikalar geliştirebiliyoruz. Bağımsız olmak, özgün politika geliştirilmesi noktasında çok önemlidir. Örneğin; şimdi İsrail sorununda Ürdün bağımsız bir politika geliştirebiliyor mu? Geliştiremiyorlar. Neden sessizler, ekonomik yönden bağlılar da ondan. Onlar da ekonomik yönden bağımsızlaşmaya çalışıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri’nin petrole dayalı ekonomilerinden kurtulmaya çalışıyorlar, işte son olarak farklı adımlar atıyorlar ama henüz özellikle iktisadi yönden bağımsızlıklarını kazanmadıkları için petrole dayalı ekonomileri sürdüğü için halen daha bir siyasi olarak açık tonda, net bir şekilde ses çıkaramıyorlar. Bu davada yani bu Filistin-İsrail savaşında kim yüksek ses çıkardı? Bölgeye baktığımızda Türkiye Cumhuriyeti yüksek tonda ses çıkarıyor. Yani açık, net bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor. Peki bu nereden kaynaklanıyor işte bağımsızlıktan kaynaklanıyor” diye konuştu.
Etkinlik, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’un Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe’ye teşekkür belgesi ve çiçek takdim etmesinin ardından sona erdi.

Haber Merkezi