Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Ersin Peker, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Kist Hidatik hastalığı uyarısında bulundu.
Peker, yaptığı açıklamada, hastalığının halk arasında kist hastalığı olarak bilindiğini belirtti.
Alınacak kurbanlıkların sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Peker, “Hasta hayvan kesilmemelidir. Kesilen hayvanların mutlaka kontrolünün yapılması gerekir. Kist hidatik hastalığı, korunma yolları, alınacak önlemler gibi konulara önemlidir. Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Kurbanlık hayvanların satıldığı Pazar yerlerinde vatandaş ve satıcılarda Kist Hidatik hastalığı hakkında farkındalık eğitimleri yapılıyor” dedi.
Peker, kurban kesiminde hastalıktan korunmak için bazı tavsiyelerde bulundu.
Kurbanların hijyenik ortamda ve veteriner denetiminde kesilmesi gerektiğine dikkat çeken Peker, şöyle devam etti:
“Kist Hidatik hastalığı erişkin formunun köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanların ince bağırsaklarda yaşayan parazit larvalarının sebep olduğu zonatik bir hastalıktır. Parazit yumurtalarının ağız ve solunum yoluyla alınmasından sonra insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organ Nakistler oluşturarak ölüme yol açabilen kistik tetik ülkemizde hayvanlarda çok yaygındır. Ve ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Parazitin gerçek ara konakları, koyun, keçi, sığır, domuz ve develer, son konaklıkları ise köpek, kurt, tilki gibi, et yiyen hayvanlardır hastalık insanlara parazit taşıyan köpek, kedi, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile etrafa yayılan parazitin yumurtayla kirlenmiş, çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin yenmesi, suların içilmesi, rüzgarla uçuşan yumurtaların solunum yoluyla alınması ve parazit taşıyan köpekler, sevdikten sonra ellerini iyice yıkanmaması yoluyla bulaşır. Hastalığın belirtileri insanların organ ve dokularda oluşan kistlerin büyüklüğüne ve yerine göre farklılık gösterir. Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülürler. Karaciğerde yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirti görülür.”
Peker, Kisttirik hastalığından korunmak için köpek ve kedilere çiğ gıdalar ile kesilen kurbanlar kesinlikle yedirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Peker, “Köpekler çocukların oyun oynadıkları oyun bahçesi, park, okul bahçesi gibi yerlerde dolaştırılmamalıdır. Belediyeler tarafından sahipsiz köpeklerin müdahaleleri yapılmalıdır. Sağlıksız koşullarda yapılan hayvan kesimi hastalığın yayılmasında köpeklerden çok daha fazla etkilidir kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle Kurban Bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir kurban kesim için belediyelerce tahsis edilen özel kesim yerleri kullanılmalı ve kesimler veteriner hekim gözetiminde yapılmalıdır. Kurban Bayramı'nda kesilen koyunların kistli organları köpeklere yedirilmemeli yakarak imha edilmeli ya da derin bir çukura gömülmelidir” ifadelerini kullandı.

HAber: Ümit KAHRAMAN