Osmaniye’de evlerin damlarında yeşeren üzüm yaprağının toplanmasına başlandı.
Meyvesinde pahalı olan ve kentte daha çok kış aylarında tüketilmek üzere toplanan üzüm yaprakları, sofraların vazgeçilmezi yaprak sarması yapılarak tüketiliyor.
Toplanan yapraklar zeytinyağlı sarma olmak üzere Türk mutfağında yer edinmiş birçok yemekte kullanılıyor. Kent halkı, asma yaprağını 5'er kiloluk bidonlara salamura olarak da yaparak muhafaza ediyor.
Kalitesi ile birlikte lezzetli asma yaprak hasadı başlarken fiyatı ise yeşil yaprak olarak kilosu 100 liraya satılıyor. Birçok üretici ise salamura olarak hazırlayıp satışını yapıyor. Üreticiler üzüm hasadı öncesi yaprağı geçim kaynağı haline getirmiş durumda.
Evlerin damında bulunan haymalarda ve üzüm bağında yaprak toplayan kadınlar, bu yaprakları kış aylarında tüketmek için muhafaza ediyor.
Evinde asma yaprağı toplayan Fatma Kesici, "Evimizde yetiştirdiğimiz lezzetli asma yaprağını üzüme zarar vermeden taze kısmından topluyoruz. Yaklaşık 30 gün süren yaprak toplama hasadının ardından bir kısmını yeşil olarak bir kısmını ise salamura olarak satışı yapılıyor. Yaprakların 100 liradan satış yapılıyor. Ben ise satmak için değil kışın yemek için topluyorum” diye konuştu.

Haber Merkezi