Osmaniye Yeni Devlet Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Servisinde beyin fonksiyonlarını sürekli takip eden Amplitüd EEG cihazının hizmet verdiği bildirildi.
Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada cihazın, 2 yıldır kullanılan Terapötik hipotermi (Tüm Vücut Soğutma) cihazına ek olarak hastaneye kazandırıldığı belirtildi.
Açıklamada, doğum öncesi, sırası ve sonrasında çeşitli nedenlerle oksijensiz kalan bebeklerde organlarda hasar oluşabildiği ve bu bebeklerin bir kısmının kaybedildiği, yaşayabilenlerin ise büyük bir kısmında zihinsel ve bedensel kalıcı hasarlar meydana geldiği kaydedildi.
Terapötik Hipotermi cihazı ile bu bebeklerin vücut ısısı 72 saat süreyle 33.5-34,5 dereceye kadar soğutulmakta ve beyin elektrik aktiviteleri aEEG cihazı ile yakından takip edildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Tüm vücut soğutma işlemi ile beyin başta olmak üzere tüm vücut metabolizma hızının ve enerji kullanımının azaltılması ve sinir hücresi ölümünün en aza indirgenmesi hedeflenmektedir. Son teknoloji hipotermi cihazının ve aEEG cihazının yoğun bakım ünitemize kazandırılması ile hastanemiz ve çevre illere hizmet verebilecek bir konuma gelmiştir. Hipotermi tedavisi için uzak illere sevklerin önüne geçildiği gibi çevre illerden 2 yıldır hipotermi tedavisi alması gereken hastalar Hastanemizin Yenidoğan Yoğun bakım ünitemize sevk edilmektedir. aEEG problarının bebeğe yerleştirilmesi suretiyle beyin elektriksel aktivitesini ölçen bir cihazdır. aEEG,beynin elektriksel aktivitesini izlemek, nöbetleri teşhis ve tedavi etmek, erken veya zamanında doğan bebeklerde nörogelişimsel sonuçları öngörmek için oldukça faydalıdır. aEEG cihazının temini ile riskli yenidoğanların takipleri güçlenmiş olup erken ve yerinde müdahale ile takip ve tedavileri daha nitelikli hale getirilmiştir. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan Terapötik Hipotermi ve aEEG yöntemleri artık hastanemizde de uygulanmakta olup, oksijensiz kalmaları nedeniyle ölüm, zihinsel ve bedensel engelli olma riski yüksek olan bu bebeklerin sırf bu sebepten dolayı sevk ihtiyaçları ortadan kalkmış, takip ve tedavileri daha nitelikli hale gelmiştir.” Devlet Hastanesi