Osmaniye Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen yerfıstığı festivali iki gün boyunca devam etti.
Festival, katılımcıların pankartlar ve yerfıstığı figürlü kıyafetler eşliğinde Alibeyli Camisinden festival alanına kortej yürüyüşü ile başladı.
Osmaniye Valisi Dr.Erdinç Yılmaz, Atatürk Caddesinde düzenlenen festivalde yaptığı açıklamada, festival dolayısıyla Belediye Başkanı İbrahim Çenet ve ekibini tebrik etti.
Osmaniye’nin yerfıstığının anavatanı olduğunu, bu sebeple de festivalin büyük önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
“Festivalin Osmaniye yer fıstığının tanıtılmasına önemli katkıları olacağını düşünüyor, hayırlı olmasını diliyorum. Kentimiz yerfıstığının başkentidir. Avrupa Birliği tescili almış ürünümüzü kimse bizden alamaz. Osmaniyemiz yer fıstığı ile artık bütünleşmiş. Kentimiz sadece yerfıstığına değil Zeytincilikte Türkiye'de on ikincisidir. Turp üretiminde ise sadece Kadirli ilçemiz yüzde 80 üretim potansiyeline sahiptir. Burası Cebeli Bereket, bereketli topraklar. Şunu çok iyi bilelim Osmaniye'miz emin adımlarla Allah'ın izniyle Türkiye'nin en parlak şehri, kendinden söz ettiren şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.”
Belediye Başkanı İbrahim Çenet, festivale gösterilen ilgiden dolayı memnun olduğunu kaydederek katılımcılara teşekkür etti.
Osmaniye’nin tescilli ürünü yerfıstığına sahip çıkacaklarını ifade eden Çenet, “Osmaniye fıstığımıza hem Türkiye'mizde hem Avrupa Birliği'nde coğrafi işaretli, tescil alan ürünümüze sahip çıkacağız. Sen çocuğuna sahip çıkmazsan başkası sahip çıkmaz. Osmaniye yerfıstığı bizim çocuğumuz. Yani o başka şehirlerde yoldan geçerken selam verilen bir ürün değildir. Bizim yetiştirdiğimiz, kendi büyüttüğümüz evladımız. Fıstığımız, yüksek proteini, düşük kolesterolüyle gerek sporculara ve gerekse besin değeri itibariyle herkese tavsiye edilen bir üründür. Bugün bizlerle birlikte bu coşkuyu yaşayan bütün kadirşinas Osmaniyeli hemşerilerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmalardan sonra festivalin açılış kurdelesini kesen protokol, ardından Osmaniye Yerfıstığı ürünlerinden oluşan stantları gezdi.
İki gün devam edecek festivalde üniversitelerin gastronomi bölümleri öğrencileri arasında yemek yarışması, konser, sirk gösterisi ve pinokyo müzikli çocuk tiyatrosu gösterisi etkinleri yapıldı.