Düziçi Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Soner Çerçi, zeytin hasat edildikten 24 saat içerisinde yağının çıkartılması gerektiğini belirterek çiftçilere uyarıda bulundu.
Çerçi, yaptığı yazılı açıklamada, zeytinyağının kalitesini etkileyen birçok faktör olduğunu bunlardan en önemlisinin zeytinin hasattan sonrası bulunduğu koşullar olduğunu kaydetti.
Zeytinin hasattan sonra sıcaklık, basınç gibi zeytine zarar verecek taşıma yöntemlerinin kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Çerçi, zeytinin görmesi durumunda asitlik oranının artarak, yağının kalitesinin düşebileceğini söyledi.
Zeytin hasat edildikten sonra en geç 24 saatte yağının çıkarılması gerektiğini anlatan Çerçi, şu ifadelerini kullandı:
“Zeytinin mümkün olan en kısa sürede yağının çıkarılması, oksidasyonun oluşmaması ve zeytinin ezilmesinden kaynaklı küf oluşumunun engellenmesi, yağın tadının, kokusunun ve içerisindeki yararlı bileşenlerin korunması açısından önemlidir. Bu nedenle hasat edilen zeytinler çuvallar yerine hava alabilen kasalarda toplanmalı ve mümkün olan en kısa sürede zeytinyağına veya salamuraya işlenmelidir. Zeytin üreticilerimizin ürünlerini hasat etmeden önce mutlaka zeytinyağı fabrikaları ile iletişime geçerek randevu almaları ve fabrikalarda bekleme ve yığılmaya meydan vermeyecek şekilde hasat işlemlerini planlamalarının hayati önem arz ettiğini belirtmiştir. Bu kurallara uyulmaması durumunda hem hasat edilen zeytinlerin bozularak boşa gideceğini hem de elde edilecek zeytinyağlarının kalitesinin daha düşük olacağını bildirmiştir. Bu durumda çiftçilerimizin zeytinyağlarının daha düşük fiyatlarla alıcı bulacağını bu durumun da hem çiftçimizin ekonomisine hem de ilçe ve ülke ekonomisine zarar verecektir”
Çerçi, herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermemek adına mutlaka zeytin hasadının planlı ve fabrikalar ile koordineli olarak yapılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Düziçi Tarım ve Orman Müdürlüğü