Osmaniye M. Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin TEKNOFEST Akıllı Ulaşım Yarışması kapsamında yaptığı proje, Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Daire Başkanlığı tarafından eylem planına dahil edildi.
Türkiye'nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te yer alan Osmaniye Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Akıllı Ulaşım yarışması kapsamında geliştirdiği, “Trafikte Geçiş Öncelik Sistemi” standını ziyaret eden Jandarma Genel Komutanlığı heyeti projeyi çok beğenerek Jandarma Trafik Daire Başkanlığı eylem planına alınacağını açıkladı.
Jandarma Trafik Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, projenin pilot olarak Osmaniye’de uygulanması için gerekli mercilerle iş birliği içinde olunacağı ifade edildi. Açıklamada ayrıca Osmaniye İl TEKNOFEST Temsilcisi Sedat Gündoğan'a Proje öğrencileri Melek Çardak ,Azra Begüm Gürlek ve Danışman Öğretmen Ahmet Asker'e teşekkür eden Jandarma açıklamasında Osmaniye ziyaretinde okulun da ziyaret edileceği eklendi.
Projede 4'lü kavşaklarda, bulvarlarda, caddelerde ve sokaklarda yoğun trafikte, vakaya giden ya da olay yerinden hastaneye giden ambulansın yaşanan gecikmelerine çözüm bulmak amacı ile tasarlandı. Ambulans trafik ışıklarına belirli mesafede yaklaşınca trafik ışıkları ambulans güzergahına yeşil yanarken, diğer yöndeki araçlara kırmızı yanması amacı taşımaktadır.
Ayrıca trafik ışıklarına aciliyet var anlamında çakar lamba konulacak olup, bilgilendirici ve yönlendirici ekran bulunuyorsa bu ekranlara da ACİL YOL VER ifadesi yazacaktır. Trafik ışıklarının gerisindeki yol kenarlarında bulunan sokak lambalarına da yine çakar lambalar koyarak siren sesini duymayan ya da “ACİL YOL VER” yazısını görmeyenler için bir aciliyet durumu olduğu ve trafikte geçiş önceliği olan araçlara yol vermesi gerektiği ifade edildi.
TEKNOFEST, gençlerin teknoloji ve bilim alanındaki ilgilerini artırmak, teknolojik yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve ülkenin teknolojik gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Festival kapsamında, yarışmalar, sergiler, konferanslar, atölyeler ve paneller gibi birçok etkinlik düzenlenmektedir. TEKNOFEST, gençlerin teknolojiye ilgisini artırmak ve onları teknolojik alanlarda yetiştirmek amacıyla birçok yarışma düzenlemektedir. Bu yarışmalar arasında insansız hava araçları, robotik, yapay zeka, model roket, uydu yarışmaları gibi birçok alanda yarışmalar yer almaktadır. Ayrıca, festival kapsamında teknolojik alanda birçok firma ve kuruluş da katılım göstermektedir.
Haber Merkezi